OVER BEVLOGENHEID.

DEFENITIE

Als ik het heb over bevlogenheid, verwijs ik naar de definitie van Schaufeli, Salanova, Gonza´lez-Roma, & Bakker, 2002a:

Bevlogenheid is een aanhoudende en doordringende affectieve (het gevoel betreffend) – cognitieve (wat het verstand betreft) toestand van opperste voldoening. Niet gericht op een bepaald object, gebeurtenis, individu of gedrag. Gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptie.

KENMERKEN

VITALITEIT.

Vitaliteit toont zich door hoge levels van energie en mentale veerkracht, de bereidheid om inspanningen te investeren, en ook doorzettingsvermogen bij moeilijkheden.

VEERKRACHT

TOEWIJDING.

Toewijding is het gevoel van betekenis, enthousiasme, inspiratie, trots en uitdaging. Kracht en toewijding zijn de directe positieve tegengestelden van uitputting en cynisme.

BRON VAN INSPIRATIE

ABSORPTIE.

Een staat van optimale ervaring gekenmerkt door gerichte aandacht, heldere geest, concentratie, verlies van zelfbewustzijn, vervorming van tijd en intrinsiek gelukkig.

OPPERSTE VOLDOENING

Bevlogen mensen zijn veerkrachtig, vitaal en energiek. Betrokken en toegewijd aan alles wat ze doen. Een inspiratie voor anderen. Bevlogenheid is in die zin de tegenhanger van uitgeblust. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gemiddeld 1 op de 5 mensen bevlogen aan het werk is. Dus 4 zijn het (nog) niet, of zijn op weg naar uitputting. Die mensen inspireer ik om dingen anders te doen of andere dingen te doen. Want bevlogenheid kun je leren. Wil je weten hoe? Bel, app, mail mij!